Tidligere AaB-træner har prøvespillere boende i kælderen

Jens Peter Hansen og hans hustru sammen med Christian Bassogog, da sidstnævnte skrev kontrakt med fodboldklubben, Henan Jianye, i Kina. Privatfoto.

Skrevet af Chili Tagmose Jensen

Jens Peter Hansen er tidligere assistent- og ungdomstræner i AaB. Han bor lige ved siden af AaB’s træningsanlæg, hvor han har tilbragt utallige timer gennem tiden. De sidste mange år har han også åbnet sit hjem op for mange af AaB’s helt unge prøvespillere. ‘Den Anderledes Vinkel’ har snakket med Jens Peter om, hvordan det er at have de unge spillere boende.

Jens Peter Hansen er tidligere træner i AaB. Han har stået i spidsen for flere ungdomshold og var i en periode også assistenttræner for AaB’s førstehold. Hele hans familie har også aktier i den nordjyske klub. Bl.a. er hans hustru, Kirsten, tidligere ungdomsformand i klubben, mens deres søn sidder i bestyrelsen.                                                                                                                I dag er Jens Peter dog folkeskolelærer og underviser på Vejgaard Østre Skole i Aalborg. Sammen med sin hustru bor han klods op af klubbens træningsanlæg. I flere år har parret lagt hus til, når purunge drenge har jagtet drømmen om en kontrakt i AaB. At gå fra at være træner i AaB til pludselig at åbne sit hjem op for unge spillere var dog en naturlig proces, fortæller Jens Peter.

– Det er jo klart, at på et tidspunkt, når de får nogle unge mennesker ind, der skal prøve at have kontrakt, så siger de: “Hvor skal de sove henne? Hvor skal de bo?”.                                  Det kan godt være dyrt for klubben at putte dem ind på et hotelværelse inde i byen. Det kan jeg selv huske fra min tid som assistenttræner. Der kunne komme nogle på en 16, 17, 18 år, som ligesom skulle prøve at se, om de kunne få kontrakt. Dem spørger de så efter: “Kan de bo hos dig/jer i en kort periode?”, hvor de er til prøvetræning f.eks. 

Jens Peter og Kirsten tager gerne de unge spillere ind under deres vinger. Udover at give dem varm mad på bordet og et sted at bo, så hjælper parret også spillerne, som var de en del af familien. 

– Det vi gør er selvfølgelig at sørge for, at de har et sted at sove, sørge for at de får noget at spise og så transporterer vi dem fra den ene ende af byen til den anden. Lige meget om det går løs om aftenen eller eftermiddagen. Så prøver vi så på at tage dem til os som familiemedlemer. F.eks. sådan, at de bestemmer i hvilket omfang, de vil sidde oppe i stuen sammen med os eller være nede i kælderen.                                                                                    De har deres eget fjernsyn, internet og alt mulig andet. De kommer op, sidder og snakker og er en del af familien. Også når der er fødselsdag og sådan noget i familien, så er de også med. En helt masse kulturudveksling får vi jo der.

Kældereventyret startede med et par unge nordmænd, der dog kun boede i kælderen i en uge. Derefter kom der dog én, som de fleste Superliga-fans kender til.

– Man kan sige, den første vi sådan har haft til at bo her rigtigt var faktisk Jannik Pohl, der spiller i Horsens i dag. Han boede her i ca. halvandet år, hvor han var ude og gå på AaB College. De kunne ikke tilbyde ham en lejlighed eller et værelse, der var stort nok.                    Så fik han så to værelser nede i kælderen hos os.                                                                          Det var dér hele det der kældereventyr startede. Det er derfor, at vi gør sådan lidt grin med at sige, at de kan komme ned og bo nede i kælderen. Den næste, der kom, kom så fra USA. Han var der også i en kort periode, men fik ikke kontrakt.

CCCC

Guldfuglen Bassogog

Det helt store eventyr startede dog først i 2015. Her kom den camerounske angriber, Christian Bassogog, nemlig til AaB. Historien om ‘Basso’, som han bliver kaldt, kender de fleste nok. Det er dog de færreste, der ligesom Jens Peter har været helt tæt på Bassogog, under hans udvikling. 

– Christian Bassogog kommer til os, fordi vi selvfølgelig havde vores AaB-relationer, og så kan jeg en lille smule fransk. I min tid som assistenttræner fungerede jeg bl.a. som tolk, for et par fransktalende spillere vi havde. På en eller anden måde kom de i tanke om, at vi kan prøve at spørge, om ham her kan bo ovre i kælderen hos jer.                                                            Det gjorde han så, og det skal siges, at han ikke kunne en bjælde engelsk. Han kunne intet. Han kunne sit fransk, og så sad vi og snakkede med hinanden. Så havde vi så en ordbog på telefonen, når der var nogle ord, vi ikke kunne huske. Og så skulle han bo her.                        Han har selv fortalt senere, at da han sad oppe ved os den eftermiddag, for at tage huset i øjesyn, der var han hamrende nervøs. Han vidste jo ikke, hvad det var for nogle mennesker, han kom ind til.

Under sit ophold i Danmark fik Bassogog knyttet et meget tæt bånd til Jens Peter og Kirsten. De tog i den grad forældrerollen og hjalp Bassogog med at tilpasse sig i Danmark. Derfor lå det også i kortene, at ægteparret skulle med, da Bassogog tilbage i 2019 blev gift.

– Som person var han jo fantastisk. Han havde en fantastiske form for humor. Han fandt hurtigt ud af, at vi herhjemme bruger rigtig meget ironi, når vi taler.                                            Det lærte han efterhånden at opfatte lidt af. Så lærte han også at tale engelsk. Min kone er udannet engelsklære, så vi kunne nok få noget proppet ind i hovedet på ham.                          De havde jo sat sproglære på og alt mulig andet, men hvad skal vi bruge sådan en til?                Vi sparer alle de kroner, og så skal vi nok snakke med buffas, og det gjorde vi jo så. Han lærte at spise, han lærte at overholde tiden og han lærte, hvordan man gebærder sig her i Danmark. Det er helt fremmet fra det, han kom fra i forvejen.                                                                        Det er i sig selv, er jo også spændende for os. Vi fik jo lært noget om ham og hans familie. Det var det helt store. Dét som vi altid vil huske som noget rigtigt stort og det hele kulminerer jo, da vi kom til hans bryllup i 2019.

CCCC

De næste i rækken

I 2017 blev Bassogog solgt til en kinesisk klub for intet mindre end 45 millioner. Han blev dermed AaB’s strøste salg til dato. Kælderværelset stod nu pludselig tomt, men der skulle ikke gå længe før, at det igen blev taget i brug. En af dem, der boede i kælderen efter Bassogog var canadieren, Aramis Kouzine. Han kom til AaB i starten af 2020, men få måneder efter var han dog allerede væk igen.

– Han var canadier, men havde boet nogle år i Ukraine. Derudover havde han også boet i USA. Ham lærte vi jo en helt masse om USA, Canada og Ukraine fra og han lærte en helt masse om Danmark. Han var jo engelsktalende, så det var helt fantastisk for vores sprog, fordi det var med til at udvikle mit engelsk. Det var virkelig givende.                                                        Ham har vi også kontakt med endnu. Han kom jo i coronatiden, men fik aldrig fuldført sin kontrakt og fik en ret så alvorlig sygdom efter, at han havde været her. Nu er han så i gang med et genoptræningsforløb.

Lige nu er det AaB’s nummer 24, Vladimir Prijovic, der bor i kælderen. Den unge serber er ved at tilvænne sig den danske kultur og er også godt i gang med engelsk-undervisningen.

– Han har faktisk fået lært sig et rigtig godt engelsk og også rigtig forståeligt. Vi arbejder rigtig meget med hans sprog, og nu er vi gået over i det, der hedder grammatikken. På den måde, så lærer han det.

CCCC

Dette er første artikel ud af fire, hvori Jens Peter Hansen medvirker. I næste artikel fortæller Jens Peter om de kulturforskelle, som han har oplevet gennem årene. Bl.a. bliver der fortalt sjove anekdoter om Christian Bassogog og Arimis Kouzine. 

Giv din mening til kende:

Copyright 2019 D – A – V