Sådan ser mentaltræner på den nuværende situation i Esbjerg fB

Foto: Erik Røgild/ihobro.dk

af Chili Tagmose Jensen

Esbjerg fB er pt. ét stort galehus. De seneste uger er cheftræner i Esbjerg fB, Peter Hyballa, blevet anklaget for at have udøvet både fysisk og psykisk vold mod spillertruppen. Den Anderledes Vnikel bringer i denne artikel et interview med mentaltræner, Kenneth Dreyer, omkring den nuværende situation i den vestjyske klub.

I øjeblikket er Esbjerg fB delt i to; bestyrelsen og spillertruppen. Det hele startede 8. Juli. Her kunne B.T. afsløre, at EfB-truppen i den grad var utilfreds med cheftræner, Peter Hyballa. Der er blevet berettet om ualmindeligt lange træningstider, samt fysisk og psykisk vold udøvet af cheftræneren. Trods beskyldningerne er Peter Hyballa dog stadig ansat i klubben. Ledelsen i Esbjerg fB har udtrykt sin fulde opbakning til cheftræneren og derfor er der pt. kaos i den vestjyske klub.

Den Anderledes Vinkel har kontaktet mentaltræner/coach, Kenneth Dreyer, fra mentalform.dk for at høre om, hvordan en mentaltræner tænker og ser på den nuværende situation .

B.T. skriver, at spillerne har træningstider fra 08:00-18:00. Vil du mene, at det er sundt for spillerne at have så lange træninger? Og har så lange træninger påvirkninger på deres mentale sundhed?

– Det afhænger lidt af konteksten, intensiteten og formålet. Nu kender jeg ikke til indholdet. Har de haft taktiske møder, behandling af spillere, mange pauser? Hvis de har kørt på med fodboldtræning/fysisk træning på banen henover det meste af de 10 timer, så er det klart at det tærer meget på spillernes fysiske og mentale tilstand. Det vil kræve restitution, der kan tilsvare den store træningsmængde.

Cheftræner, Peter Hyballa, skulle angiveligt have udøvet både fysisk og psykisk vold mod spillerne. Bl.a. går beskyldningerne på, at han skulle have slået en ung spiller fra truppen, nevet en anden i brystvorten, samt sagt; “Du har større bryster end din kone” til en af spillerne.

Hvad kan det gøre ved en ung fodboldspiller, når han bliver fysisk slået? 

– Det at blive slået er jo i høj grad med til at kunne påvirke trivslen og den mentale sundhed. Det er meget grænseoverskridende. Ens selvværd kan blive påvirket. Man bliver sandsynligvis også mere bange for at fejle. Det vil kunne mindske mod og kreativitet hos spillerne. Man gør i højere grad tingene for trænerens skyld, end for ens egen. Dvs. at man bliver mere ydre styret på motivationen.

Hvor stor en påvirkning kan det have på ham psykisk? 

– Det kan have alt fra lav til meget høj negativ påvirkning af det enkelte menneske. Det afhænger meget af det, man kommer med af selvværd og robusthed som menneske i forvejen.

Påvirker det hans relation/syn på Hyballa?
Det vil uden tvivl påvirke relationen og synet på træneren ja. Tilliden kan blive et stort problem. Stærke teams kan tåle konflikter, fordi de bliver tacklet konstruktivt. Der er plads til sårbarhed og åbenhed. Her bliver der kørt på personen. Der bliver umiddelbart ikke lagt op til konstruktiv dialog.

Angiveligt skulle Hyballa også have sagt: “Du har større bryster end din kone” til en spiller. Hvad gør det ved spillere og deres mentale sundhed/tilstand, når de bliver verbalt ydmyget på den måde? 

– Igen, så vil det påvirke spilleren. Hvor meget er individuelt. Det afhænger tildels af, hvor robust den enkelte spiller er. Hvis man i forvejen kommer med lavt selvværd, så kan det ramme meget hårdt. 

Vil du mene, at verbal/psykisk vold er lige så slem som den fysiske?

– Psykisk vold er meget ofte værre. Her afhænger det af, hvor grov fysisk vold vi snakker om, og hvor tit det står på.

Da ugeavisen.dk snakker med formand i Esbjerg fB, Michael Kalt, spørger de ham, om det er ok for en træner at slå en spiller. Herefter svarer Michael følgende: 

“Igen. Det er ikke ok for nogen på en arbejdsplads at slå nogen som helst. Men er et omklædningsrum i en fodboldklub eller i andre professionelle sportsgrene det samme som en almindelig arbejdsplads? Ikke nødvendigvis. Men det er blevet adresseret, og nu bevæger vi os fremad.”

Vil du mene, at Michael Kalt har ret i, at en fodboldklub ikke er som andre arbejdspladser og derfor godt kan tillade opførsel, der ikke vil være tilladt andre steder?

Nej, jeg er ikke enig. Uanset hvilket job man udfører, så er fysisk eller psykisk vold aldrig ok. Bare fordi, at man har en bestemt kultur i forvejen berettiger det ikke til den omtalte opførsel.

Synes du, at Esbjerg fB gør det rette ved at beholde Peter Hyballa? Hvilket signal sender det til spillerne? 

Det er svært at svare på, når man ikke kender alle detaljer. Hvad er der præcist sket? Hvad er der sket internt efterfølgende? Der ligger sandsynligvis en del, vi ikke ved. Men det er klart, at er det sket som beskrevet, så sender det naturligvis et signal som kan være farligt for miljøet i klubben. 

Hvilken påvirkning kan de have på spillerne, når de ser, at det som Hyballa angiveligt har gjort er ‘acceptabelt’ og ikke fører til yderligere konsekvenser? 

– Her der der stor forskel på, hvad der er gjort internt i klubben omkring problemstillingen. Går Hyballa ud og undskylder og beklager hans opførsel og retter ind, så kan det måske på sigt blive bedre. Men ellers så tror jeg, det ender med et brud. Jeg forestiller mig ikke, at en spillergruppe på nogen måder vil acceptere at fortsætte i den stil.

Ifølge Michael Kalt skulle bl.a. kulturforskellene være en forklaring på Peter Hyballas ageren. Er det en forklaring, du vil mene, gør Hyballas ageren mere forståelig? 

Der er naturligvis kulturforskelle på, hvordan træning og kommunikation er. Det skal der være plads til. Men det lyder umiddelbart til, at de metoder der bliver brugt er så grænseoverskridende for spillerne og ødelæggende for miljøet, at det er en nødvendighed, at der sker noget drastisk.

Alle udtalelser fra Kenneth Dreyer er baseret på din viden som offentligheden er blevet præsenteret for.

Giv din mening til kende:

Copyright 2019 D – A – V