Tæt på: Elzara Dzharapova

Af Chili Tagmose Jensen

Foto: Elzara Dzhaparova/Instagram

Det er fakta, at fodboldverdenen er kraftigt domineret af mænd. Det er ikke kun på spillerfronten, for mange af dem, der arbejder i og omkring en fodboldklub, er også mænd. Der er dog nogle kvinder, der har valgt at arbejde i fodboldverdenen og en af dem, kan du i denne artikel komme helt tæt på.

23-årige Elzara Dzharapova arbejder til dagligt for den ukrainske storklub; Dynamo Kiev. Her arbejder hun som journalist, mens hun også studerer filologi på universitetet. Siden hun var et barn, drømte Elzara om at arbejde i fodboldverdenen og sidenhen er drømmen gået i opfyldelse. Jeg snakket med Elzara om, hvordan det hele startede og om hendes vej til drømmejobbet i storklubben.

– Min karriere inden for journalistik begyndte for syv år siden. Jeg deltog i nogle kurser i journalistik på Ukraines videnskabs akademi, i et år. Det gav mig et sikkert grundlag og hjalp mig, med at forstå de grundlæggende ting inden for journalistik. Jeg kunne dog ikke studere der længere, fordi min lærer var ret chokeret over, at jeg hovedsageligt skrev om fodbold. Jeg tænkte, og tænker stadig, at det er nødvendigt at vælge en retning og så udvikle sig inden for den. I tiende klasse, fik jeg så tilbuddet om at arbejde på Ukraines fodboldhjemmeside som redigeringstekniker. Jeg arbejdede der i et par år og indså så, at jeg var nødt til at komme videre. Derefter arbejdede jeg på en fodbold-kanal i PR-afdelingen. Det gav mig noget god viden, men nu studerer jeg så filologi på universitetet. 

Mange af dem, der arbejder i fodboldverdenen er typisk opvokset med fodbolden helt tæt på livet. Der er dog også dem, der ligesom Elzara har opdaget den på egen hånd. For hende startede det hele under VM i 2010.

– Fodbold har været min store interesse siden jeg var et barn. Engang jeg så tv, kom jeg til at se en kamp med Spanien, hvor de spillede VM 2010. Jeg var meget fascineret af atmosfæren på stadionet og Fernando Torres spillestil. Derefter fik jeg øjnene op for det ukrainske landshold, Dynamo Kiev og for Yevhen Konoplyanka, der dengang spillede i Dnipro Dnipropetrovsk.

Da Elzara begyndte at interessere sig for ukrainsk fodbold, fandt hun samtidig ud af, at hun ville arbejde i fodboldverdenen. Hun ville bidrage til udviklingen af især ukrainsk fodbold og samtidig kunne omgås nogle af de bedste fodboldspillere. Det var drømmen hun ville opnå og den blev opnået.

– Da jeg så kampe med Dynamo Kiev, forestillede jeg mig, hvordan jeg kunne gå rundt omkring på stadionet, kommunikere med de bedste fodboldspillere og så ville jeg bidrage til udviklingen af ukrainsk fodbold. Det er det der gjorde, at jeg flyttede til Kiev og fik adgang til universitetet i Kiev. Min barndoms drøm blev virkelighed. Mange folk siger, at jeg bare var heldig. Bag opnåelsen af ens mål er der en masse arbejde med en selv, mod, troen på en selv, støtte fra venner og familie og så en lille smule held. 

Jobbet som journalist er meget selvstændigt, men man skal også hele tiden være på. Manglen på weekend, beskriver Elzara som noget af det værste, ved hendes arbejde.

– Det bedste ved mit arbejde er at møde interessante mennesker, og så kan jeg også udvikle mig personligt. Mit arbejde er en slags kilde til energi og styrke for mig. Det er en stor fordel. Det værste er manglen på weekend, men jeg er allerede vant til livets vanvittige tempo. Jeg arbejder næsten hver dag og er meget glad for, at jeg kan arbejde forskellige steder. Jeg arbejder derhjemme, på restauranter, på kontoret, på stadionet bare lige der, hvor jeg kan. Min morgen starter med at tjekke beskeder, fordi der måske kan være nogle nødvendige opgaver, jeg skal udfører. Normalt er der en arbejdsplan, så jeg planlægger min tid og dag ud fra den. I weekenden har jeg specielt travlt, fordi vi har kampe og det er ikke kun førsteholdet, men også ungdomsholdene.

Elzara’s job har givet hende utallige gode oplevelser, men der er især to specielle øjeblikke, der er mere mindeværdige end andre.

– Det var et interview med Demarai Gray, der spiller i Leicester. Vi mødtes i ‘mixed zone’ efter en kamp, hvor Ukraines ungdomslandshold spillede mod et jævnaldrende hold fra England. Jeg talte med en, hvis modersprog var engelsk og spillede på højt et niveau. Jeg var virkelig glad for interviewet. Derudover var der også et interview med den schweiziske landsholds- og Wolfsburg-spiller; Kevin Mbabu. Dengang spillede han for Young Boys og hans hold spillede med Dynamo i Kiev. Vi talte sammen over Instagram og så så hinanden før kampen. Disse to interviews er nok det mest mindeværdige i mit liv. 

Fodboldverdenen er domineret af mænd. Det har den altid været og det kommer den sandsynligvis til at være, lang tid endnu. Hvad er grunden til det? Der findes nok ikke noget konkret svar, men Elzara har dog et godt bud på, hvorfor.

– Jeg tror, at grunden er historie. Tidligere har kvinders rettigheder jo været undertrykt, så lige nu mærker vi konsekvenserne.  Det er ikke let og specielt ikke i et tidligere sovjetisk land. Jeg har flere gange oplevet fornærmelser mod mig og flere har også undervurderet mig. Først efter et stykke tid, har mine kritikere undskyldt og anerkendt mig som en professionel inden for mit område. Alle mennesker vil dog ikke være overbevist om din professionalisme, og derfor er jeg meget fokuseret på kvaliteten af mit arbejde.

Du kan følge Elzara og hendes dagligdag i Dynamo Kiev lige herGiv din mening til kende:

Copyright 2019 D – A – V